torsdag 25. mars 2010

Betfair, om backing laying og andre grunnleggende funksjoner.

Som tidligere nevnt er Betfair verdens største exchange for odds, altså ikke en bookmaker men en side der enkeltpersoner kjøper og selger odds. Dette gjør at oddsen på Betfair går opp og ned basert på etterspørsel og tilbud.

Men først litt grunnleggende om de forskjellige funksjonene i Betfair.

Kjøpe/Back - Fungerer i bunn og grunn som å spille på et utfall hos en tradisjonell bookmaker. Man vinner penger om utfallet man har kjøpt på finner sted. For å illustrere dette tar vi utgangspunkt i kveldens kamp mellom Napoli og Juventus som har følgende odds 2.38 - 3.45 - 3.35. Om vi kjøper Napoli for 100kr så vinner vi 238kr om Napoli vinner kampen.

Selge/Lay - På Betfair har man også mulighet til å selge odds for et utfall. Man spiller med andre ord MOT noe. For å illustrere dette bruker vi samme eksempel som over, bare at denne gangen selger vi  muligheten til å spille Napoli til 2.40 i odds for 100kr. Dette betyr at om Napoli vinner vil vi tape 140kr.

Matching - På Betfair har man mulighet til å forsøke å kjøpe eller selge odds til ANDRE priser enn det markdet for øyeblikket kjøper og selger for. Tilbake til Napoli - Juventus. Du synes at å spille Napoli til 2.40 er en smule lavt og legger inn et "bud" på 2.50. Dette er det dessverre ingen som ønsker å tilby for Napoli i øyeblikket. Det som da skjer er at spillet blir liggende umatchet. Om noen framover i tiden tilbyr Napoli til 2.50 vil ditt "bud" bli akseptert.

Dette gjelder også for salg. Man har mulighet til å forsøke å selge odds til en dårligere pris enn det markedet akkurat for øyeblikket kjøper og selger for. For å illustrere med Napoli eksempelet så har du liten tro på Napoli, men synes at å selge til 2.40 er en smule høyt. Derfor legger du inn et tilbud på 2.35 i håp om at Napoli vil bli et såpass populært at prisen begynner å synke.

Volum/Matched - Viser hvor mye penger det er omsatt for fram til nå. Generelt kan man si at hvor mye som er matchet beskriver hvor stabilt markedet er. For øyeblikket er det matchet omlag 3millioner kroner i 1X2 markedet på Napoli - Juventus kampen. Det er ofte kun de store ligaene som har stabile høye volum, mens de mindre ligaene har priser som varierer mye mer. Om kamper i lavere ligaer har høyt volum relativt til andre kamper kan det tyde på blant annet kampfiksing.

Moves - Forandringer i prisen på Betfair som følger av tilbud og etterspørsel. Feks ingen er interessert i å kjøpe Napoli til en så lav pris som 2.40 og de som da ønsker å selge Napoli må oppjustere prisen sin for å få sine tilbud matchet.

Det er som tidligere nevnt flere årsaker til hvorfor stabile markeder begynner å bevege seg. Hovedårsakene er imidlertidig
  • Nyheter om kampen 
  • Ettervirkninger fra justeringer i odds fra det Asiatiske oddsmarkedet (mer om dette senere)
  • I mindre ligaer - rykter om kampfiksing.


Trading - Går ut på å forsøke å forutse bevegelser i markedet. Her gjelder i bunn og grunn prinsippet selge dyrt og kjøpe billig. (Eller motsatt). Jeg skal skrive mer utfyllende om trading strategier senere.

Kommisjon - Betfair har allikevel en hake. For å trade hos Betfair må man i midlertidig betale en kommisjon. Denne er på 5% av alle gevinster. Kommisjonen vil synke jo mer man spiller og maks "rabatt"på 60% som gir en kommisjon på 2%.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar