torsdag 25. mars 2010

Kjapt om omregning fra odds til prosent, og litt mer om bruk av marginer.

For å gjøre om odds til prosent gjør man følgende: 1/odds. Feks 1/1.50= 66.67% odds.

Det er allikevel verdt å merke seg at en bookmaker aldri vil gi en odds han mener tilsvarer den faktiske sjansen, og benytter seg av en margin. Denne marginen varierer fra ca 4% til ca 10% hos de vanlige online bookmakerne. (i Asian handicap og  US Sports er marginene ofte mindre enn dette også, gjerne nede i ca 2%)

For å forklare margin tilbake til myntkastet vårt fra tidligere av. Sjansen for å få kron ER 50%. Allikevel tilbyr alle bookmakere 1.95 på begge sider.
Oversatt til prosent er dette en odds som tilsvarer 51,28%. Sammenlagt for begge sidene får man tallet 102,56%. Tallet over 100% representerer hvor mye bookmakeren vil tjene på at du satser til henholdsvis 1,95 på kron. I dette eksempelet vil altså bookmakeren tjene 2,56% av omsetningen.

Så hvorfor irriterer Norsk-Tipping? Enkelt: Norsk-Tipping operer med uhørt høye marginer. Gjerne mellom 15 og 20% Det er bare å velge en hvilken som helst odds.

I dette tilfellet har jeg valgt Werder Bremen mot FC Augsburg.
Betfair tilbyr følgende odds på dette markedet: 1,36 - 5,6 - 11 (oversatt til % og summert er dette nøyaktig 99%)
Norsk-Tipping tilbyr 1,28 - 4,00 - 6,95 (oversatt til % og summert er dette nøyaktig 117%)

Som vist ovenfor tar altså Norsk-Tipping på dette markedet hele 17% prosent margin. Med en så stor margin er det faktisk tilnærmet lik umulig å finne penger uten en god porsjon flaks. De aller fleste proffe spillere går nemlig med ca 5% overskudd. For å sammenligne er det som å spille på svart på rulett, der bordet har 6 grønne 0 felt.

Denne artikkelen bør leses i sammenheng med følgende artikkel, der jeg har forsøkt å oppklare en vanlig misforståelse om hva GOD odds er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar